Over de Onderwijsdatabank

De Onderwijsdatabank is hét informatiesysteem voor schoolpersoneel, onderwijsadviseurs, ouders, hulpverleners en beleidsmakers. Het biedt eenvoudig een totaaloverzicht van alle voor het onderwijs relevante publicaties: van boeken en tijdschriftartikelen tot leermiddelen, audiovisuele media en andere educatieve bronnen. Een deel van publicaties is rechtstreeks full text toegankelijk via Onderwijsdatabank.nl. Alle bronnen bij elkaar. Wilt u weten welke publicaties er recent zijn verschenen rondom een thema of wilt u juist in het archief zoeken? Uw onderzoek begint bij de Onderwijsdatabank, hét (online) informatiesysteem voor het onderwijs.

De Onderwijsdatabank is een initiatief van Onderwijsontwikkeling Nederland, de branchevereniging van adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp. Al meer dan dertig jaar werken wij aan onze gezamenlijke missie: iedereen die bij het onderwijs betrokken is voorzien in een actueel en volledig (online) informatiesysteem.

Voor wie?

De Onderwijsdatabank is voor iedereen te raadplegen via www.onderwijsdatabank.nl. Voor abonnees zijn er extra’s: toegang tot meer content en de mogelijkheid om via de eigen persoonlijke pagina geattendeerd te worden op nieuwe content op gekozen vakgebieden.

Persoonlijke accounts zijn op dit moment beschikbaar voor:
  • Adviseurs van de Onderwijsontwikkeling Nederland-leden
  • Klanten van de kennis/informatiecentra van de leden*
  • Studenten en docenten van Hogescholen met een abonnement
*Informeer bij uw educatieve partner naar de mogelijkheden voor het lenen van materialen

Het grootste deel van de collectie van de Onderwijsdatabank is gericht op het primair onderwijs. Zoekt u naar informatie met betrekking tot een specifieke doelgroep? Dankzij fijnmazige filters haalt het systeem moeiteloos de informatie op die u zoekt. Of het nu gaat om de voorschoolse periode, het primair, voortgezet onderwijs of mbo.

Dossiers

In de dossiers worden publicaties verzameld over een actueel onderwerp in het onderwijs of publicaties die het waard zijn uitgelicht te worden. Alles over een onderwerp bij elkaar. Voorbeelden van dossiers zijn: kansengelijkheid, passend onderwijs, lerarentekort, ouderbetrokkenheid en de verbinding onderwijs en onderzoek.

Zoeken

In de dossiers worden publicaties verzameld over een actueel onderwerp in het onderwijs of publicaties die het waard zijn uitgelicht te worden. Alles over een onderwerp bij elkaar. Voorbeelden van dossiers zijn: kansengelijkheid, passend onderwijs, lerarentekort, ouderbetrokkenheid en de verbinding onderwijs en onderzoek.

Zoeken en vinden

Een symbool achter de titel geeft informatie over de beschikbaarheid:


  • Downloads: pdf beschikbaar

  • Exemplaren: fysieke exemplaren zijn aanwezig bij een van onderwijsadviesbureaus. Bij sommige is het mogelijk deze exemplaren in te zien of te lenen.

  • Links: de beschrijving bevat een link naar een externe webpagina Zonder symbool: een beschrijving van de titel wordt getoond. Materialen kunnen vaak besteld worden bij de uitgever.

Tijdschriftenplein

Het Onderwijstijdschriftenplein biedt een actueel overzicht van de inhoudsopgaven van ruim 50 voor het onderwijs relevante tijdschriften. Via een uitgebreide zoekfunctie kunt u zoeken naar informatie op onderwerp, titel, schrijver en meer.

Speciaal aanbod voor hogescholen

Indien u interesse heeft om voor uw hogeschool een licentie af te sluiten, dan kunt u zich wenden tot de mediatheek/bibliotheek van uw school. De mediatheek/bibliotheek is middels een LCP’er gemachtigd om een licentie af te sluiten via ConsortiaManager. U kunt ook een e-mail sturen naar info@onderwijsontwikkeling.nl – wij nemen dan contact op met de contactpersoon op uw school.

Klik hier voor meer informatie over het abonnement voor hogescholen